Sunday 27 September 2015

George Lott príbeh zraneného zdravotníka


Fotka z časopisu LIFE. "Lott chvíľu po zranení dostáva intravenózne plazmu (Ma zabrániť šoku zo zranenia)  Obidve ramená su  imobilizované trakčnými dlahami. Ťažko raneného vojaka utišuje jeho kaplán Otec John J. White (kríž na prilbe).




             V januári 1945, časopis LIFE publikoval priekopnícky príbeh, v ktorom časopis predstavil desiatky fotografii fotografa Ralpha Morsa. Tento fotograf zaznamenal cestu ťažko zraneného amerického zdravotníka Georga Lotta z bojiska v severovýchodnom Francúzsku do nemocnice pre vojnových veteránov v Spojených štátoch.

Meno zdravotníka Georga Lotta je na zozname 663,859 mien, "ktorého príbeh vyrozprával časopis LIFE svojim čitateľom, viac ako tri roky po vstupe USA do druhej svetovej vojny. " Z celkového počtu všetkých Američanov zúčastnených na tomto konflikte. Z tohto počtu bolo 143.108  zabitých, 380.880  ranených, 77931 nezvestných a 61.940 sa dostalo do zajatia. George Lott patril medzi ranených. "
22. novembra 1944, počas boja v severovýchodnom Francúzsku, Lott zdravotník slúžiaci v prápore 137. pešieho pluku v Tretej armáde George Pattona bol zasiahnutý fragmentmi z nemeckého šrapnelu. Morse nasledoval Lotta, napísal LIFE, "na 4500 míľ dlhej trase  všetkými dostupnými dopravnými prostriedkami, a to cez ďalšie dva poľné obväziská, päť nemocníc vo Francúzsku a Anglicku domov do USA

Morseove fotky predstavil LIFE ako dokumentárny záznam veľkého lekárskeho víťazstva (ako to samy nazvali) vo vojnou zmietanej Európe. Prípad Georga Lotta ukazuje prečo mali americký vojaci pocit, že im bola poskytovaná najlepšia zdravotná starostlivosť. Podľa časopisu LIFE až 96% ranených ktorý sa dostali do nemocnice prežili svoje zranenia.

 Morse začal sledovať Lotta niekoľko minút potom čo bol ranený až po jeho umiestnenie v nemocnici, rehabilitáciu a až napokon návrat domov. No nesledoval iba jeho, ale aj ľudí vďaka ktorým tento zdravotník dosiahol skoro úplného uzdravenia. (Ak sa dá z vojnových útrap úplne vyliečiť).

Ralph Morse viac ako 95 ročný veterán si ešte aj vo svojom vysokom veku spomína ako stretol Lotta chvíľu po jeho zranení až po jeho príchod späť do USA.
„Bol som s treťou armádou vo Francúzku keď bol Lott ťažko ranený. Vtedy na základe požiadaviek mojich kolegov za časopisu LIFE prišla požiadavka o napísanie zaujímavého príbehu. Chvíľu na to som dostal informáciu že neďaleko mňa bol ťažko ranený zdravotník.
Keď som sa k nemu dostal chcel som ho nasledovať to mi nebolo umožnené, z dôvodu že budem zaberať miesto. Na základe tejto informácie bol kontaktovaný George Patton hlavný veliteľ Tretej armády, ktorý zabezpečil krytie celej cesty a to tak, že ktokoľvek mi vyskúša zabrániť nasledovať Lotta bude postavený pred vojenský súd. Patton po získaní rozkazu od vrchného velenia armády USA rozoslal po eventuálnej trase našej cesty 30 - 40  kópii rozkazu.
Podľa časopisu LIFE sa Morse pousmial a povedal: „Viete potrebujete silného priateľa keď chcete absolvovať takúto cestu a písať takýto príbeh. A toto je druh príbehu ktorý nebol nikdy predtým napísaní.  
Napísal: Pep (voľný preklad)

Celý článok v anglickom jazyku a fotoreportáž nájdete na stránke časopisu LIFE. 

Hodina po zranení Lott fajčí prvú cigaretu

Rotengen v poľných podmienkach Francúzsko

Lott pod narkózou

Čakanie na prepravu z Francúzska do Anglicka




No comments:

Post a Comment